Zijn Aero Sokken Echt Sneller?

De vraag die iedereen stelt momenteel in het wielrennen. Zijn aero sokken nou echt sneller? In dit artikel duiken wij samen met jou verder in op die vraag.

Om te beginnen wat zijn aero sokken en wat is de gedachte erachter.
Kort uitgelegd: Aero sokken zijn sokken waarvan de stof (Lycra) sneller is dan dat van de huid. Dit zou dus betekenen dat de sokken een voordeel zouden moeten opleveren.

Waar komen de aero sokken vandaan?

Met de UCI beperking van overschoenen op de velodroom blijven veel fietsers op zoek naar materiaal om de verliezen in de schoenensokcombinatie goed te maken. Aero sokken werden met groot effect gebruikt in Bradley Wiggin’s succesvolle Hour record poging en werden aangekondigd als de laatste in marginale winsten. Echter, zoals de tests kunnen aantonen, deze winsten zijn niet zo klein als je wellicht zou denken.

Zijn er dan geen regels voor aero sokken?

Helaas wel, sinds 2019 heeft de UCI besloten dat de sokken niet hoger mogen zijn dan een bepaalde afmeting die voor iedereen weer anders is. Zie hieronder hoe deze metingen gedaan moeten worden.

Hoe werken de aero sokken nou?

Hieronder een tweetal tekeningen hoe de aero sok ander presteert tegenover een niet aero sok.

Niet aero sok

Aero sok

Hoeveel levert een aero sok dan in totaal op?

Om dit exact te meten blijft lastig maar er zijn verschillende testen gedaan op de baan en in de windtunnel. Hieronder ziet u de snelheden met de bespaarde wattages.

40 km/h45 km/h50km/h
5 Watt7 Watt9 Watt

Wanneer een renner 70kg weegt en over 20 minuten 350 watt gemiddeld rijdt met een snelheid van 50km/h gemiddeld levert dat een winst op van maar liefst 3% zonder extra te trainen! Daarbij nog een reken sommetje. Op een tijdrit van 40 minuten zou dat dus betekenen dat je meer dan 1 minuut sneller zult zijn.

RedDotSocks Aero Sokken hebben nog een extra toevoeging.
Omdat aero sokken nog wel eens afzakken hebben wij niet 1 maar 2 plak randen toegevoegd voor het optimale comfort en aerodynamica. Je aero sokken zullen dus niet meer afzakken!

Aero sokken nodig? https://reddotsocks.nl/product/zwarte-aero-sokken-blanco/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *